Soja (Glycine Soja)
Druga imena: Soja
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Soja, znanstveno imenovana Glycine Soja, je vrsta rastline iz družine stročnic. Izvira iz vzhodne Azije, zlasti Kitajske, Korejskega polotoka in Japonske. Vendar pa njen pomen presega svet, saj je soja zdaj glavni komercialni pridelek, ki je razširjen po vsem svetu. Rastlina je priljubljena zaradi plodov z visoko vsebnostjo beljakovin in olja. Soja je dvodomna rastlina s preprostim izmeničnim razporedom listov. Najpogosteje ima eno ali dve socvetji na vrhu ali ob straneh stebla.
Soja se večinoma uporablja v živilski industriji, kjer iz nje izdelujejo različne izdelke, med katerimi so najbolj znani sojino mleko, tofu, miso, sojina omaka in tempeh. Sojino olje je zelo cenjeno za kuhanje in peko, pa tudi v kozmetični industriji. Je tudi ključna sestavina za proizvodnjo margarin. Zaradi visoke vsebnosti beljakovin se soja uporablja tudi za proizvodnjo krme za živali. V kmetijstvu se soja uporablja kot kmetijski pridelek, ki se na polju izmenjuje s pšenico in koruzo. Zaradi svoje sposobnosti vezave atmosferskega dušika v simbiozi z bakterijami v koreninah je učinkovita tudi v kmetijskem sistemu, kjer lahko izboljša strukturo tal in poveča razpoložljivost hranil za druge pridelke.