Acerola (Malphighia glabra)
Druga imena: Barbados češnja, tropska češnja, malpighia, malpighia
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Acerola, znana tudi kot barbadoska češnja, tropska češnja, malpighia ali malpighia, je rastlinska vrsta, ki izvira iz južnoameriške regije. Je majhno drevo ali grm, ki doseže višino 2-3 metre. Obrodi majhne ovalne plodove, ki so zreli svetlo rdeče barve. Plodovi vsebujejo veliko vitamina C, ki daleč prekaša značilne citruse - po nekaterih podatkih vsebuje celo 30-krat več vitamina C kot pomaranča. Bogati so tudi z antioksidanti ter drugimi vitamini in minerali, kot so vitamin A, kalcij in železo. Acerola je torej zelo zdravo sadje, ki prispeva k splošnemu zdravju telesa.
Iz sadeža acerola so narejeni številni izdelki. Najpogostejši so marmelada, sok ali sirup iz acerole, ki jih lahko uživamo samostojno, dodajamo različnim pijačam ali uporabljamo kot sestavino pri peki in kuhanju. V zadnjih letih je postal zelo priljubljen tudi prah acerole kot prehransko dopolnilo, ki ga je mogoče preprosto dodati smoothijem, jogurtu ali musliju. Rastline Malpighia glabra se uporabljajo tudi v kozmetični industriji. Zaradi visoke vsebnosti vitamina C in antioksidantov je acerola odličen pomočnik za kožo - spodbuja nastajanje kolagena, gladi gube in pomaga v boju proti aknam. Zato izvleček acerole pogosto dodajamo kremam, serumom, maskam in drugim kozmetičnim izdelkom.