Algin
Druga imena: Natrijev alginat, Natrijev alginat, Kalcijev alginat
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Algin je naravni polisaharid, ki se pridobiva iz rjavih alg. Ta izdelek najpogosteje najdemo pod imenom natrijev alginat, znan pa je tudi kot natrijev alginat ali kalcijev alginat. Algin je ena od najpogosteje uporabljenih snovi v svetu živilske, farmacevtske ali kozmetične industrije, uporablja pa se tudi kot sestavina prehranskih dopolnil. Izkazalo se je, da ima odlično sposobnost raztapljanja v tekočinah in oblikovanja gelom podobnih struktur, kar je lastnost, od katere so odvisne številne njegove uporabe.
V živilski industriji se natrijev alginat pogosto uporablja kot stabilizator ali gostilo v različnih živilih in pijačah. Najdemo ga na primer v sladoledih, jogurtih, instantnih pudingih, stepeni smetani, juhah, konzervah, pa tudi v vinu ali pivu, kjer pomaga uravnavati konsistenco in preprečevati penjenje. Njegova sposobnost oblikovanja gela se uporablja tudi pri proizvodnji kaviarja ali kroglic sadnega soka. V kozmetični industriji se natrijev alginat uporablja v maskah za obraz, kremah, šamponih ali zobnih pastah zaradi vlažilnih in učvrščevalnih učinkov. V farmacevtskem sektorju je pomembna sestavina pri oblikovanju kapsul z zdravili, ki se sproščajo postopoma, ali pa se uporablja kot polnilo za rane, ki pospešuje celjenje.