Ananas (Ananas comosus)
Druga imena: Ananas sativus, Ananas, Ananas
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Ananas ali ananas (Ananas comosus) je rod rastlin iz družine bromeliad, ki izvira iz tropskih območij Južne Amerike. Znan je tudi pod drugim znanstvenim imenom, Ananas sativus. Ta sadna vrsta se uporablja predvsem zaradi užitnih plodov. Večina ananasov, ki se prodajajo na svetovnih trgih, se prideluje v državah, kot so Tajska, Filipini, Kostarika, Brazilija in Združene države Amerike.
Plodovi ananasa so zelo priljubljeni in okusni ter se lahko uporabljajo na različne načine. Lahko ga jemo surovega in ga uporabljamo v številnih receptih. Vključen je v solate, pijače, sladice, pecivo, pojavlja pa se tudi v eksotičnih jedeh, kot so pikanten ananasov curry ali sladko-kisle jedi. Zaradi specifičnega okusa in arome je priljubljen tudi v smoothijih ali koktajlih. Ananas se predeluje tudi v sokove, kompote, marmelade ali pa se posuši in uživa kot mehak ananasov prigrizek. Zaradi visoke vsebnosti vitamina C in bromelaina, ki deluje protivnetno in pospešuje prebavo, je ananas pogosto vključen tudi v različne diete in programe razstrupljanja. Uporablja se tudi v kozmetiki, kjer se poudarjajo njegovi pomlajevalni in negovalni učinki na kožo.