Antokians
Druga imena: Antocianini, E163
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Antocianini (antocianini ali tudi E163) so naravna rastlinska barvila, ki jih najdemo predvsem v sadju in zelenjavi rdeče, modre ali vijolične barve. So flavonoidi, skupina snovi, znanih po svojih antioksidativnih učinkih. Glavni viri antocianinov so jagodičevje, kot so borovnice, maline, robide ali bezeg, pa tudi rdeče vino, rdeča čebula ali češnje ter nekatere vrste zelenjave, kot je rdeči krompir.
Antocianini se pogosto uporabljajo kot živilska barvila za različne izdelke. V Evropski uniji so označeni z oznako E163. Uporabljajo se na primer v sladkarijah, marmeladah, sladoledih, sadnih pijačah, pa tudi v nekaterih vrstah sira. Njihova prednost je, da so naravne snovi, ki niso škodljive za telo. Nasprotno, zaradi svojih antioksidativnih učinkov lahko delujejo kot preventivni ukrep proti nekaterim kroničnim boleznim, kot so bolezni srca in ožilja. Antocianini prispevajo tudi k privlačnemu videzu živil, saj dajejo izdelkom intenzivno in privlačno barvo.