Aroma medu
Druga imena: Okus po medu, aroma medu, vonj po medu
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Aroma medu, znana tudi kot okus medu, aroma medu ali vonj po medu, je priljubljen aromatični dodatek številnim živilskim izdelkom. Izdelkom ne daje le značilnega sladkega, a izrazitega okusa, temveč tudi podpira njihov naravni aromatični profil. Aroma se pridobiva naravno iz čebeljih panjev ali pa nastane s fermentacijo sladkorjev.
Medena aroma je postala nepogrešljiv del številnih živilskih izdelkov. Najdemo jo v pecivu, mesnih izdelkih, pijačah, medenih ploščicah, žitih in celo kozmetičnih izdelkih. Pogosto se uporablja pri proizvodnji alkoholnih pijač, kot je medica, pa tudi brezalkoholnih pijač, kot so različne vrste čajev ali energijske pijače. Medena aroma se uporablja tudi v parfumeriji, kjer dišavam doda sladko in toplo noto. Prisoten je tudi v milih in kremah, ki zaradi njega dobijo edinstven vonj, hkrati pa tudi negovalne in vlažilne lastnosti. Aroma medu s svojim posebnim značajem ne obogati le okusov in arom, ampak tudi izboljša splošno senzorično izkušnjo izdelkov.