Bazilika (Ocimum basilicum)
Druga imena: dišeča bazilika
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Bazilika, znana tudi kot dišeča bazilika, je zelišče z latinskim imenom Ocimum basilicum in je eden najbolj priljubljenih članov rodu Ocimum. Rastlina izvira iz tropske Azije, natančneje iz območja Indije, danes pa jo gojijo skoraj po vsem svetu. Njena višina se giblje med 20 in 60 centimetri, zanjo pa sta značilna močno aromatičen, sladko začinjen vonj in okus, ki ju cenijo gurmani po vsem svetu.
Uporaba bazilike je zelo raznolika. Daleč najpogosteje se uporablja v gastronomiji, zlasti v italijanski in francoski kuhinji, kjer je bistvena sestavina za pripravo pesto genovese, toskanskega kruha ali različnih vrst omak, juh, testenin, solat in pic. Bazilika je nepogrešljiva tudi v tajski in vietnamski kuhinji. Aromatični listi bazilike se pogosto uporabljajo tudi v pijačah, na primer v koktajlih, ali kot sestavina nekaterih vrst čaja. Bazilika pa se uporablja tudi v kozmetiki, kjer je zaradi svojih antiseptičnih in pomirjujočih lastnosti vključena v nekatere vrste krem, olj, šamponov in mil. Poleg gastronomije in kozmetike se bazilika uporablja tudi v medicini, na primer za zdravljenje prehlada, migrene, prebavnih težav ali za zmanjševanje stresa in tesnobe.