Beta-glukanaza
Druga imena: beta-glukanaza
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Beta-glukanaza ali tudi beta-glukanaza je encim, ki razgrajuje beta-glukane v manjše polisaharidne molekule, ki so polimeri ogljikovih hidratov. Beta-glukani so ena glavnih sestavin celične stene številnih vrst kvasovk, gliv in nekaterih bakterij, zato ima beta-glukanaza ključno vlogo v številnih bioloških procesih. Encim se zaradi svojih sposobnosti industrijsko uporablja na številnih področjih.
Ena najpogostejših uporab beta-glukanaze je v živilski industriji. Uporablja se predvsem pri proizvodnji piva in kruha. V pivovarstvu se ta encim uporablja za razgradnjo beta-glukanov v ječmenu, ki lahko povzročijo meglico v pivu in težave pri filtriranju slada. V pekarstvu se beta-glukanaza uporablja za izboljšanje strukture in teksture kruha. Poleg tega je ta encim uporaben v industriji živalske krme, kjer z razgradnjo beta-glukanov v krmi izboljša absorpcijo hranil pri živalih. Uporablja se tudi v tekstilni in farmacevtski industriji za proizvodnjo zdravil in prehranskih dopolnil. Encim se uporablja tudi v biotehnološki industriji za proizvodnjo bioetanola.