Betaglukani
Druga imena: Betaglukan
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Betaglukani, znani tudi kot betaglukani, so večkratni sladkorji (polisaharidi), ki se naravno pojavljajo v številnih rastlinah in živalih, vir najmočnejših pa je kvasovka Saccharomyces cerevisiae. Gre za snov, ki ima številne koristne učinke na človeško telo. Redno uživanje beta-glukanov je povezano s krepitvijo odpornosti, zmanjšanjem simptomov vnetja, izboljšanjem delovanja srca in ožilja, znižanjem holesterola in uravnavanjem ravni sladkorja v krvi.
Betaglukani se uporabljajo v različnih izdelkih za osebno nego in živilih. V kozmetiki jih najdemo v številnih izdelkih, od serumov za nego kože in krem za oči do vlažilnih losjonov in balzamov. V živilski industriji so beta-glukani postali priljubljena sestavina žit, jogurtov, mlečnih napitkov, pekovskih izdelkov in testenin. To pa zato, ker lahko nadomestijo maščobo, hkrati pa živilu dodajo vlaknine. V zadnjih letih se vse bolj uveljavlja tudi uporaba betaglukanov v farmacevtskih izdelkih, kot so prehranska dopolnila za podporo odpornosti ali zniževanje holesterola.