Breskev (Prunus persica)
Druga imena: breskev, breskve
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Breskev, znana tudi kot breskev ali breskev, je sadno drevo, ki izvira iz Kitajske, kjer so jo udomačili in gojili pred 8000 leti. Danes jo gojijo skoraj po vsem svetu na območjih z zmernim podnebjem. Zanjo so značilni rožnati cvetovi, ki se pojavijo spomladi, preden se pojavijo listi. Plod breskovca, breskev, je zelo priljubljen zaradi svojega osvežilnega in sladkega okusa.
Breskve se večinoma uporabljajo v sveži obliki kot sadež za uživanje, vendar se predelujejo tudi v različne vrste živil. Pečene breskve so zelo priljubljene in se strežejo kot sladica, pogosto z vanilijevim sladoledom ali stepeno smetano. Iz breskev se pripravljajo tudi marmelade, džeme, kompoti in pudingi. V nekaterih državah iz breskev izdelujejo tudi alkoholne pijače, kot sta breskovo vino ali breskovo žganje. Breskve se zaradi visoke vsebnosti vitaminov A in C, ki sta koristna za kožo, uporabljajo tudi v kozmetični industriji za izdelavo različnih krem, mask in olj.