Brusnica (Vaccinium myrtillus)
Druga imena: Borovnica, robida, robida, robida, borovnica, borovnica, robida, borovnica
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Borovnica, znana tudi pod imeni robida, črna jagoda, robida, cikorija, borovnica, borovnica ali borovnica, je vrsta rastline iz družine vresovk. Ta grm zraste do višine od 30 do 60 cm in je značilen za severno poloblo, kjer raste predvsem v gozdovih in šotiščih. Priljubljen je zaradi specifičnega, intenzivnega okusa in temno modre do črne barve. Bogata je z vitamini, minerali, antioksidanti in vlakninami.
Brusnice borovnice se zaradi specifičnega okusa in visoke vsebnosti vitaminov pogosto uporabljajo v živilski industriji. Njene jagode se uživajo sveže, posušene, uporabljajo pa se tudi za izdelavo marmelad, sokov, vin, likerjev in sirupov. Posušene borovnice se lahko uporabljajo kot sestavina pri peki - v moki, pecivu ali mafinih. Iz njih se pripravlja tudi borovničev žele, ki se uporablja v različnih sladicah ali kot dodatek k mesu. V medicini se borovnice uporabljajo za izboljšanje vida, pri driski ali kot antiseptik. Omeniti velja tudi kozmetično industrijo, kjer se borovnice uporabljajo za izdelavo obraznih mask, krem in balzamov za nego kože, saj imajo močne antioksidativne lastnosti.