Buče (Cucurbita pepo)
Druga imena: buče, buče, poletne buče
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Buča, znana tudi kot kurkuma, buča ali poletna buča, je članica družine buč. Ta rastlina izvira iz severne Mehike in južnih Združenih držav Amerike. Po zgodovinskih virih je v naše zemljepisne širine prišla šele v 16. in 17. stoletju. Gre za izjemno vsestransko rastlino, ki se lahko uporablja na različne načine. Gojijo ga kot enoletno rastlino, zlasti zaradi užitnih plodov, ki so lahko različnih barv, od zelene do rumene in oranžne. Ti plodovi se ne uporabljajo le v kulinariki, temveč tudi v zdravilstvu ali kot dekorativni element.
V gastronomiji se buče uporabljajo na številne načine, od preprostih solat, juh, pit, palačink in različnih vrst pijač. Zaradi blagega in sladkega okusa je dobra izbira za različne jedi. Iz buč se pripravljajo tudi različne vrste marmelad, džemov in kompotov. Zelo priljubljena je tudi kot pečena ali na žaru pečena priloga. V zdravilstvu se buča uporablja predvsem zaradi protivnetnih in antioksidativnih lastnosti. Vsebuje veliko vitaminov in mineralov, ki so koristni za zdravje ljudi. Buča se pogosto uporablja tudi kot dekorativni element, zlasti jeseni. Njeni barviti in veliki plodovi so idealni za ustvarjanje različnih jesenskih aranžmajev. Zelo priljubljena je tudi izdelava tako imenovanih buč za noč čarovnic, pri katerih se iz plodov izreže strašljiv obraz.