Capsicum anuum (Capsicum anuum)
Druga imena: letna paprika
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Capsicum annuum, znan tudi kot enoletni poper, je rastlina iz družine jajčevcev. Je najbolj razširjena vrsta paprike, ki se goji in uživa po vsem svetu. Paprika je lahko različnih oblik in barv, od majhnih in okroglih do koničastih in podolgovatih, od svetlo zelene ali rumene do temno rdeče in celo vijolične. V posušeni obliki je znan na primer kot kajenski ali jalapeno.
Veliko se uporablja v proizvodnji hrane, svoje mesto pa ima tudi v farmacevtski in kozmetični industriji. Je pomemben del številnih kuhinj, zlasti mediteranske in mehiške. Je bistvena sestavina številnih začimbnih mešanic, vključno z madžarskim golažem in začimbo čili. Iz paprike se izdeluje tudi paprika v prahu, ki je pomembna sestavina nekaterih tradicionalnih receptov. Uporablja se lahko tudi kot naravno barvilo v živilski industriji. V kozmetični industriji se uporablja za pridobivanje izvlečka, ki se dodaja izdelkom za nego kože in las. Zaradi vsebnosti kapsaicina, ki daje papriki značilen pekoč okus, se uporablja tudi v medicini, na primer v mazilih in gelih za zdravljenje revmatičnih in mišičnih bolečin.