cinkov laktat
Druga imena: cinkov laktat
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Cinkov laktat, znan tudi kot cinkov laktat, je sestavina, ki se uporablja v različnih izdelkih, od kozmetike do hrane. Ta kemijska spojina je skoraj brez okusa in barve, zanjo pa je značilna visoka reaktivnost s kovinami. Zaradi svojih antiseptičnih lastnosti je cinkov laktat še posebej cenjen v industriji ustne nege. Posebej učinkovit je v boju proti zobni gnilobi in slabemu zadahu, zato se pogosto uporablja kot aktivna sestavina v zobnih pastah, ustnih vodah in pastilkah za slab zadah.
Snov se dobro meša z vodo, zato se pogosto uporablja v kozmetični industriji. Cinkov laktat lahko koži zagotovi potrebno vlago in hidracijo. Najdemo ga v različnih kremah za kožo, maskah in losjonih za telo. Poleg tega ima tudi sposobnost uravnavanja nastajanja sebuma in hkrati deluje proti staranju, zato je priljubljen pripomoček v boju proti aknam in staranju kože. V živilskem svetu se cinkov laktat dodaja različnim izdelkom, kot so različne pijače, slaščice, mlečni izdelki, pecivo ter celo zelenjava in sadje, kot vir cinka, ki je nujno potreben za človeško telo.