Citronska kislina
Druga imena: Citronska kislina
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Citronska kislina je naravna organska spojina, ki jo najdemo v limoni in drugih agrumih. Znana je predvsem po svojih močnih kislih lastnostih in specifičnem okusu. Strukturna formula citronske kisline je C6H8O7 in je torej sestavljena iz šestih ogljikovih atomov, osmih vodikovih atomov in sedmih kisikovih atomov. Včasih se imenuje tudi E330, kar je ime za aditiv za živila. Prvič jo je leta 1784 izoliral kemik Carl Wilhelm Scheele.
Citronska kislina se uporablja v številnih različnih izdelkih. Med najpogostejšimi so živila in pijače, kjer jo srečamo kot konzervans ali sredstvo za uravnavanje kislosti. Zaradi sposobnosti vezave kovin se uporablja pri proizvodnji sira, kjer pomaga izboljšati lastnosti končnega izdelka. V farmacevtski industriji je citronska kislina sestavni del številnih zdravil in vitaminov, zlasti vitaminov skupine B. Je tudi priljubljena sestavina kozmetičnih izdelkov, kot so mila, šamponi, kreme in celo nekatere vrste ličil, kjer deluje kot antioksidant. Nenazadnje se uporablja tudi kot okolju prijazno čistilno sredstvo ali kot sestavina nekaterih vrst plastike in barv.