Črni bezeg (Sambucus nigra)
Druga imena: Bezeg, Bezeg, Bezeg, Bezeg
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Bezeg, znan tudi kot bezeg, črni bezeg ali pasji bezeg, je lesnata rastlina, ki izvira iz Evrope, zahodne Azije in severne Afrike. Najraje ima vlažna, senčna mesta in se dobro prilagaja različnim razmeram, s čimer dokazuje svojo visoko odpornost. Njene veje so polne listov in cvetov, ki se pozno poleti spremenijo v črne, svetleče jagode. Bezeg ni znan le po značilnem videzu in značilnem vonju, temveč tudi po svojih zdravilnih lastnostih.
Bezgove jagode se uporabljajo v številnih izdelkih. Iz cvetov lahko naredimo sirup, ki se uporablja kot sredstvo za preprečevanje prehlada in gripe, ali osnovo za pripravo osvežilne pijače - bezgovega soka. Jagode se uporabljajo za izdelavo marmelad, džemov in vinskega kisa. Bezgove jagode se uporabljajo tudi za proizvodnjo vina ali likerjev. Pomembni so tudi v kozmetiki, kjer se uporabljajo zaradi svojih antioksidativnih lastnosti. Iz bezgovih jagod je mogoče izdelati olje, ki je nežno do kože in pomaga pri njeni regeneraciji. Bezgove jagode torej niso le privlačna rastlina, temveč tudi dragocen vir izdelkov, ki se uporabljajo na različnih področjih človekovega življenja.