Črni kardamom (Amomum villosum)
Druga imena: Sha Ren, Amoni fructus
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Črni kardamom, znan tudi kot Sha Ren ali Amoni fructus, je aromatična začimba iz semen rastline Amomum villosum. Prihaja iz družine ingverjevk in velja za eno najdražjih začimb na svetu. Izvira iz južne in jugovzhodne Azije, zlasti Kitajske, kjer se že stoletja uporablja v tradicionalni kitajski medicini. Njegov značilen okus je veliko bolj intenziven in močan od priljubljenega zelenega kardamoma ter ima značilno dimljeno, skoraj mentolno noto.
V kulinariki se črni kardamom uporablja predvsem v indijski, kitajski in vietnamski kuhinji. Je nepogrešljiva sestavina tradicionalne indijske mešanice začimb Garam Masala, pogosto pa je vključen tudi v različne karijeve paste. Pogosto se dodaja stročnicam, neprečiščenemu rižu basmati ali težkim mesnim jedem, kjer njegova močna, skoraj dimljena aroma lahko uravnoteži težke in bogate okuse. V kitajski kuhinji se pogosto uporablja za aromatiziranje začinjenih juh ali različnih vrst mesa. Zaradi svojih zdravilnih lastnosti se uporablja tudi v zeliščarstvu in iz njega izdelujejo olje, ki se pogosto uporablja v aromaterapiji.