Eritorbinska kislina
Druga imena: Eritorbinska kislina, E315
Ocena škode: 3 (Neškodljive kemikalije)
Eritorbinska kislina, znana tudi kot eritorbinska kislina ali v živilski terminologiji imenovana E315, je sintetična oblika vitamina C in se v živilski industriji uporablja kot antioksidant. Njena glavna funkcija je preprečevanje oksidacije maščob in vitaminov, ki bi povzročila njihovo propadanje in kvarjenje živil.
Katerim izdelkom se dodaja ta antioksidant? Eritorbinska kislina se pogosto uporablja v pijačah, zlasti v sadnih sokovih, energijskih pijačah ali pijačah s kofeinom. Najdemo jo tudi v konzerviranem sadju in zelenjavi, marmeladah in džemih, sladoledu, slaščicah in številnih drugih izdelkih. Proizvajalci raje uporabljajo eritorbinsko kislino, zlasti pri izdelkih, ki imajo daljši rok trajanja in bi lahko med skladiščenjem oksidirali. Ta kislina pomaga živilom ohraniti svežino, prvotno barvo in predvsem podaljšati rok uporabnosti. Lahko pa je prisotna tudi v kozmetičnih izdelkih, kjer pomaga stabilizirati izdelek in prispeva k podaljšanju njegovega roka uporabnosti.