Etil lauroil arginat HCl
Druga imena: Etil lauroil arginat HCl,
Ocena škode: 3 (Neškodljive kemikalije)
Etil lauroil arginat HCl, imenovan tudi E239, je konzervans, ki ga najdemo v številnih živilskih izdelkih. Gre za sol, pridobljeno iz lavrinske kisline, etila in arginina, ki ima odlične protimikrobne lastnosti. V živilski industriji se pogosto uporablja za preprečevanje rasti škodljivih bakterij, kvasovk in plesni, ki lahko pokvarijo ali kontaminirajo živila. Je odobren aditiv Evropske unije.
Etil lauroil arginat HCl je mogoče najti v številnih živilskih izdelkih, najpogosteje pa se uporablja v mesnih in ribjih izdelkih, testeninah, siru in številnih drugih. Uporablja se tudi v nekaterih vrstah pijač, kot so alkoholni ali sadni sokovi. Poleg živilske industrije se lahko etil lauroil arginat HCl zaradi svojih antibakterijskih lastnosti uporablja tudi kot konzervans v kozmetičnih in farmacevtskih izdelkih. Čeprav gre za umetno ustvarjeno snov, velja za enega redkih aditivov, katerega uživanje v primeru običajnega uživanja ni povezano z nikakršnimi zdravstvenimi tveganji. Vendar pa lahko v velikih količinah povzroči neprijetne stranske učinke, kot je draženje želodca.