Fenugreek (Trigonella foenum-graecum)
Druga imena: kozji rog, detelja kozjega roga, triplat, triplat, triplat, triplat, seme triplata, seme kozje trave
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Fenugreek, znan tudi kot kozji rog, detelja kozjega roga, fenugreek, fenugreek, fenugreek, senožet, vrelec, seme božje trave, mošusna trava, fenegreek ali kozje seme, je enoletna rastlina z majhnimi zelenimi listi in rumenimi cvetovi. Spada v družino stročnic in jo najdemo predvsem v severni Afriki, na Bližnjem in Srednjem vzhodu ter v Indiji. Ožepek se zaradi svojih zdravilnih lastnosti in značilne arome že od nekdaj uporablja v medicini in kulinariki.
Fenugreek je glavna sestavina nekaterih indijskih začimb za kari, je pa tudi del mešanice začimb Berbere, ki je priljubljena v etiopski in eritrejski kuhinji. V nekaterih kulturah mlade liste in poganjke triplata jedo kot zelenjavo, medtem ko se zrela semena uporabljajo cela ali zmleta kot začimba. Semena imajo oster, sladek, rahlo grenak okus in močno aromo, ki spominja na karamelo. Fenugreek je ključna začimba v indijski, bangladeški, iraški in iranski kuhinji, kjer se uporablja predvsem pri pripravi mesa in rib. V številnih državah je tudi priljubljena sestavina različnih vrst kruha in drugega peciva. Poleg kulinarične uporabe se izvleček triplata uporablja tudi kot naravna aroma za tobak ali v proizvodnji kozmetike in mil.