Fermentirana limeta
Druga imena: etilni alkohol, etilni alkohol, etanol, etanol, alkohol, alkohol, alkohol
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Fermentirani alkohol, znan predvsem pod imeni etilni alkohol, etilni alkohol, etanol, etanol ali preprosto alkohol, je brezbarvna tekočina z značilnim vonjem, vnetljiva, rahlo strupena in se v vseh razmerjih meša z vodo. Njegova kemijska formula je C2H5OH in spada med enostavne alkohole. Etanol nastaja v naravi pri fermentaciji, pri kateri kvasovke razgrajujejo sladkorje v alkohol in ogljikov dioksid. V industriji se alkohol proizvaja predvsem s fermentacijo ogljikovih hidratov iz žita, krompirja ali sladkornega trsa in nato z destilacijo.
Etilni alkohol se uporablja v številnih izdelkih. Verjetno najbolj znana uporaba etanola je v proizvodnji alkoholnih pijač, kjer je glavna psihoaktivna sestavina. Etanol se uporablja tudi kot topilo v farmacevtski in kemični industriji ter v parfumeriji in kozmetiki. Uporablja se tudi kot dodatek v motornih gorivih ali kot osnova za proizvodnjo nekaterih organskih snovi. V zobozdravstvu se etilni alkohol uporablja kot antiseptik, v medicini pa za razkuževanje kože pred operacijo ali zdravljenjem ran. Doma se lahko uporablja tudi kot domače zdravilo za nekatere bolezni, na primer za izpiranje ust pri vnetju dlesni. Na tehničnem področju je etilni alkohol sestavni del zavornih tekočin, sredstev proti zmrzovanju in tiskarskih barv. V živilski proizvodnji se etanol uporablja pri fermentaciji kot naravni konzervans, pa tudi za izboljšanje okusa nekaterih živil in pijač. V pekarstvu je na primer del kvasa, v sladkorni industriji pa se uporablja za proizvodnjo žganih pijač.