FOS (fruktooligosaharidi)
Druga imena: Oligofruktoza, oligofruktan
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
FOS ali fruktooligosaharidi so posebna skupina prebiotičnih vlaknin, ki prispevajo k pravilnemu delovanju našega prebavnega sistema. Frukto-oligosaharidi so naravno prisotni v naši prehrani, saj jih najdemo v sadju in zelenjavi, kot so zelena, pšenična moka, banane, čebula, česen in por. Njihovo ime izhaja iz dejstva, da so sestavljeni iz fruktoznih enot - natančneje do 2-60 enot. Čeprav so te snovi ogljikovi hidrati, človeško telo nima encimov za njihovo prebavo, zato preidejo neprebavljene v debelo črevo, kjer jih presnovi črevesna mikroflora.
Fruktooligosaharidi se uporabljajo v živilski industriji, kjer jih dodajajo ne le kot zdravju koristne sestavine, temveč tudi kot naravna sladila. Sodelujejo pri proizvodnji jogurta, kefirja, mleka, sadnih pijač, najdemo pa jih tudi v pecivu in sladkarijah. Zaradi svojih lastnosti pozitivno vplivajo na zdravje. Na primer, pomagajo naravno zniževati raven holesterola v krvi, spodbujajo imunski sistem, pospešujejo absorpcijo kalcija in magnezija ter, kar je za mnoge ljudi najpomembnejše, prispevajo k izgubi telesne teže in ohranjanju optimalnih telesnih proporcev. Kljub temu je treba paziti, da jih uživamo v razumnih količinah, saj lahko prekomerno uživanje povzroči prebavne težave v obliki driske ali napihnjenosti.