Fosfat distarhata
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Diškrobov fosfat (znan tudi kot dinatrijev uridinijev fosfat) je aditiv za živila, ki spada v skupino modificiranih škrobov. Modificirani škrobi so modificirani tako, da so v vodi, pri visokih temperaturah ali kislinah bolj stabilni, kot so te vrste škrobov v naravi. Diškrobni fosfat je produkt reakcije škroba s fosforjevim anhidridom v natrijevem hidroksidu. Ta postopek izboljša njegovo uporabnost v živilski industriji.
Škrobni fosfat se pogosto uporablja v številnih živilskih izdelkih zaradi svoje sposobnosti stabilizacije in zgoščevanja. Uporablja se na primer v jušnih mešanicah, pripravljenih obrokih, sladoledu, jogurtu, omakah, prelivih ali slaščicah. Poleg živilske industrije pa se uporablja tudi v kozmetični industriji, zlasti v losjonih in kremah, kjer deluje kot sredstvo za zgoščevanje. Varnost distarhovega fosfata urejajo številne mednarodne zdravstvene organizacije, vključno z Evropsko agencijo za varnost hrane. Ne glede na to, katero ime se uporablja, je treba upoštevati, da je distarhov fosfat varen in pogosto uporabljen aditiv.