Fruktoza
Druga imena: Fruktoza, sadni sladkor, levuloza, (3S,4R,5R)-1,3,4,5,6-pentahidroksiheksan-2-on
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Fruktoza, znana tudi kot sadni sladkor, levuloza ali (3S,4R,5R)-1,3,4,5,6-pentahidroksiheksan-2-on, je naravni sladkor, ki je najslajši od vseh naravnih sladkorjev. Je monosaharid, ki ga najdemo v številnih vrstah sadja, zelenjave in medu. V čisti obliki ima ta sladkor kristalinično strukturo, je dobro topen v vodi in ima prijeten sladek okus.
Fruktoza se v živilski industriji uporablja na številnih področjih. Uporablja se za izdelavo nizkokaloričnih in diabetičnih živil, saj je njen glikemični indeks nižji od glikemičnega indeksa glukoze. Pogosto je vključena tudi v športne napitke, kjer pomaga hitreje obnoviti zaloge energije. Poleg tega se fruktoza zaradi visoke sladkosti pogosto uporablja za izdelavo sladkih pijač, peciva, bonbonov in različnih vrst sladoleda. Čeprav ima fruktoza veliko možnosti uporabe in koristi, jo je treba uživati zmerno. Prekomerno uživanje lahko povzroči prekomerno telesno težo ali druge zdravstvene težave.