Galganum (Alpinia officinarum)
Druga imena: galbanum, alpski, galanga, tajski ingver, siamski ingver, kalkan, galgant, galangal
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Galbanum, znan tudi kot navadni galganum, alpinia, galanga, tajski ingver, siamski ingver, kalkan, galgant ali galangal, je rastlina, sorodna ingverju, ki izvira iz jugovzhodne Azije. Njena značilnost so mesnate koreninice z značilno aromo, ki spominja na mešanico kardamoma in ingverja. Zaradi tega posebnega okusa in arome se pogosto uporablja v kulinariki, zlasti v tajski in indonezijski kuhinji.
Zaradi edinstvenega okusa in arome se Galganum officinalis uporablja v številnih izdelkih. V tradicionalni azijski kuhinji se pogosto uporablja pri pripravi pekočih omak, juh in curryjev. Je pomembna sestavina tajske juhe tom kha gai in indonezijskega sataja. Galbanum se uporablja tudi pri proizvodnji nekaterih vrst tajskih rezancev. Poleg uporabe v kulinariki se medicinski galbanum zaradi svojih antioksidativnih in protivnetnih lastnosti uporablja tudi v medicini. Njegova korenina se uporablja tudi za proizvodnjo pijač, čajev ali likerjev. Galban je na trgu mogoče najti tudi v obliki prahu, ki se dodaja živilom. Galganovo olje se nato uporablja v aromaterapiji in parfumeriji. V nekaterih primerih se medicinski galgan uporablja tudi v kozmetiki.