Garcinia cambogia (Garcinia cambogia)
Druga imena: Malabarski tamarind, Malabarski tamarind, Vriksha amla, Goraka
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Garcinia cambogia je ime za sadež, ki raste na do 30 metrov visokem drevesu in izvira iz jugovzhodne Azije ter zahodne in srednje Afrike. Druga imena za ta sadež so malabarski tamarind, malabarski tamarind, vriksha amla in goraka. Glavna rastlinska snov, ki jo vsebuje sadež, je hidroksicitronska kislina (HCA), ki ji pripisujejo številne ugodne učinke na zdravje ljudi, vključno z učinki na presnovo maščob.
Glavna uporaba kamboške garcinije cambogia je v proizvodnji prehranskih dopolnil. Zaradi prisotnosti hidroksicitrne kisline namreč velja za potencialno sredstvo za hujšanje. Kislina naj bi imela sposobnost upočasniti proces pretvorbe sladkorjev v maščobe v telesu, hkrati pa poveča raven serotonina, kar lahko privede do zmanjšanja želje po sladkem. Poleg prehranskih dopolnil se garcinia cambogia uporablja tudi v kulinariki. Njeni plodovi imajo kiselkast okus in so priljubljeni v azijski kuhinji, kjer se uporabljajo na primer kot začimba v tradicionalnih jedeh ali v omakah. Uporabljajo se tudi za pripravo različnih pijač, kot so sokovi. Čeprav se ta sadež uporablja predvsem zaradi svojih koristi za zdravje in je okus boljši, če je predelan, ga nekatere kulture uživajo tudi v surovi obliki.