Gliceril palmitat
Druga imena: Gliceril monopalmitat; 2,3-dihidroksipropil ester heksadekanojske kisline; monoester heksadekanojske kisline z 1,2,3-propanetriolom
Ocena škode: 4 (Nekoliko škodljiva kemija)
Gliceril palmitat, znan tudi kot gliceril monopalmitat, heksadekanojska kislina, 2,3-dihidroksipropil ester ali heksadekanojska kislina, monoester z 1,2,3-propanetriolom, je kemična spojina, ki se pogosto uporablja v kozmetiki in predelavi hrane. Je brezbarvna do rahlo rumenkasta trdna snov, ki ima visoko tališče in je praktično netopna v vodi. Glicerilpalmitat je ester palmitinske kisline in glicerola, zato je eden od gradnikov maščob v večini rastlin in živali.
V kozmetiki se gliceril palmitat uporablja zaradi emulgatornih in mehčalnih lastnosti. Pogosto ga najdemo v vlažilnih kremah, izdelkih za umivanje obraza, losjonih za telo, šamponih, gelih za prhanje in parfumih. Izboljša konsistenco izdelkov in jim daje svilnato gladkost. Izboljša tudi porazdelitev drugih sestavin v izdelkih za kožo. V živilski industriji se gliceril palmitat uporablja kot emulgator in stabilizator. Zato ga najdemo v različnih pecivih, slaščicah, čokoladi, polizdelkih, mlečnih izdelkih ter v instantnih juhah in omakah. Čeprav je ta snov naravno prisotna v živilih, lahko v nekaterih primerih povzroči neželene stranske učinke, kot so draženje kože in oči.