Gliceril palmitat laktat
Druga imena: Heksadekanojska kislina, ester z 1,2,3-propanetriol 2-hidroksipropanoatom, Glicerollaktopalmitati, Glicerollaktopalmitat, Heksadekanojska kislina, ester z 1,2,3-propanetriol 2-hidroksipropanoatom, Glicerillaktopalmitat, Glicerillaktilpalmitat, Laktilirani
Ocena škode: 3 (Neškodljive kemikalije)
Gliceril palmitat laktat je sestavina, ki se pogosto uporablja v kozmetični in živilski industriji. V tehničnem smislu je ester, ki nastane iz heksadekanojske kisline in 1,2,3-propanetriol 2-hidroksipropanoata. Druga imena, ki se uporabljajo za to kemično spojino, so: glicerillaktopalmitat, glicerillaktopalmitat, heksadekanojska kislina, ester z 1,2,3-propanetriol 2-hidroksipropanoatom, glicerillaktopalmitat, glicerillaktilpalmitat, laktilirani estri maščobnih kislin glicerola in propan-1,2-diola ali laktilirani estri maščobnih kislin glicerola in propilen glikola. Ta seznam kaže na raznolikost poimenovanj, ki so lahko za laično javnost zavajajoča.
Gliceril palmitat laktat se uporablja v kozmetiki zaradi svoje sposobnosti vlaženja in mehčanja kože. Zato ga najdemo v številnih izdelkih, kot so kreme za telo, losjoni, olja, maske za obraz in balzami za ustnice. Zaradi svojih lastnosti izboljša tudi teksturo kozmetičnih izdelkov in poveča njihovo stabilnost. V živilski proizvodnji se uporablja kot emulgator, ki prispeva k boljši konsistenci živil, izboljša njihov videz in spodbuja dolgotrajno obstojnost. Zato ga najdemo na primer v pekovskih izdelkih, mlečnih izdelkih, maščobnih emulzijah, pa tudi v nekaterih vrstah slaščic. Čeprav velja gliceril palmitat laktat za varnega, obstajajo številne študije, ki preučujejo njegov morebitni vpliv na človeško telo. Velik vnos lahko na primer povzroči zvišanje ravni holesterola v krvi.