Glikolipidi
Druga imena: Glikolipidi
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Glikolipidi, znani tudi kot glikolipidi, so maščobe, ki vsebujejo sladkorje. So pomemben del celičnih membran in imajo ključno vlogo pri delovanju in stabilizaciji celic. Sposobni so sodelovati z beljakovinami, kar omogoča signalno pot med celico in njeno okolico ter tako spodbuja komunikacijo in medsebojno delovanje med celicami. Struktura glikolipidov je zelo spremenljiva, kar omogoča široko paleto aplikacij.
V industriji se glikolipidi uporabljajo predvsem v kozmetiki in farmacevtskih izdelkih. Ker lahko vežejo vodo, se uporabljajo kot vlažilna sestavina v številnih izdelkih za nego kože, na primer v vlažilnih kremah in serumih ali losjonih za telo. Zaradi svojih stabilizacijskih lastnosti se uporabljajo tudi v izdelkih za zaščito kože pred škodljivimi zunanjimi dejavniki, kot sta sonce ali mraz. V farmacevtski industriji se glikolipidi uporabljajo v zdravilih, kot so svečke ali mazila, kjer pomagajo zdravilom prodreti globlje v kožo.