Glukonolakton
Druga imena: glukonolakton, E575
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Glukonolakton, znan tudi kot glukonolakton ali E575, je naravna snov, ki jo najdemo v medu, sadju in vinu. Je bel kristalinični prah z zelo blagim okusom in vonjem ali brez njega. Je pogosto uporabljen aditiv za živila, ki se uporablja zaradi sposobnosti uravnavanja kislosti in konzervansnih lastnosti. Glukonolakton je organska snov, ki v telesu prehaja presnovne procese in se izloča kot voda in ogljikov dioksid.
Obstajajo številna živila in pijače, ki se jim dodaja glukonolakton. Pogosto se dodaja živilom kot sredstvo za uravnavanje kislosti, zlasti v živilih z nizkim pH, kot so pijače na osnovi limoninega soka, sladoled ali pecivo. Zaradi svojih konzervansnih lastnosti se uporablja tudi v fermentiranih mlečnih izdelkih, kot je jogurt. Glukonolakton je zaradi vlažilnih in antioksidativnih lastnosti vključen tudi v nekatere kozmetične izdelke. V farmacevtskih izdelkih je sestavina vse bolj priljubljenih izdelkov za podporo zdravja črevesja in prebavil.