glukonska kislina
Druga imena: Glukonska kislina
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Glukonska kislina, v angleščini znana tudi kot gluconic acid, je ena najpomembnejših kislin v naravi. Ta organska spojina je nenevaren derivat glukoze, ki ima kemijsko gledano obliko vinske kisline. Njena glavna uporaba je v farmacevtski in živilski industriji. Glukonska kislina je splošno priznana kot varna za potrošnike v večini držav po svetu, vključno z Združenimi državami Amerike, Evropsko unijo in Češko.
V živilski industriji se glukonska kislina uporablja kot sredstvo za uravnavanje kislosti, sekvestrsko sredstvo, antioksidant, stabilizator in kelatno sredstvo. Najdemo jo v številnih različnih izdelkih, kot so pijače, sadje in zelenjava, slaščice, mlečni izdelki, pekovski izdelki in številni drugi. Glukonska kislina lahko izboljša rok uporabnosti živil in hkrati njihov okus. V farmacevtski industriji se uporablja kot sestavina različnih zdravil, vključno s kalcijevim glukonatom, ki se daje pri pomanjkanju kalcija v telesu. Hkrati se glukonska kislina uporablja tudi v kozmetiki, predvsem kot tonizirajoča in vlažilna sestavina v različnih losjonih, kremah in serumih. Reagira z minerali in težkimi kovinami ter jih tako odstranjuje s kože.