Glukoza (glukoza)
Druga imena: α-D-glukopiranoza, Glucosum anhydricum, dekstroza, Saccharum amylaceum
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Glukoza, znana tudi kot α-D-glukopiranoza, Glucosum anhydricum, dekstroza ali Saccharum amylaceum, je enostavni sladkor, ki spada v skupino ogljikovih hidratov. Je vir energije vsake celice v človeškem telesu. Izvira iz sadja in drugih sladkih živil, pa tudi iz tistih, ki vsebujejo škrob (kot so krompir ali žita), saj je škrob polimer glukoze, z drugimi besedami, sestavljen je iz številnih med seboj povezanih molekul glukoze. Uporablja se tudi v medicini, in sicer pri zdravljenju hipoglikemije ali za izvedbo oralnega glukoznega tolerančnega testa za diagnosticiranje sladkorne bolezni.
Glukoza ima pomembno vlogo tudi v živilski industriji. Uporablja se kot sladilo v pijačah, jogurtih, čokoladah, sladoledih, sladoledih, sladicah, sadnih marmeladah in številnih drugih izdelkih. Znana je tudi kot dekstroza in se včasih skriva v živilih pod imenom E960. Glukoza je tudi pomembna sestavina športnih pijač, saj lahko hitro nadomesti padec sladkorja v krvi in zagotovi hitro energijo. V farmacevtski industriji se pogosto uporablja kot osnova za proizvodnjo zdravil.