Glukozidi
Druga imena: Glukozidi
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Glukozidi, znani tudi kot glukozidi, so značilni predstavniki skupine naravnih spojin, ki so kombinacija sladkorjev in nesladkornih sestavin. Te polnaravne snovi, ki jih je mogoče najti v najrazličnejših rastlinah, nastanejo z vezavo ene ali več glukoznih enot na nesladkorni substrat (aglikon) z glikozidno vezjo. Glukozidi spadajo med osnovne molekule življenja in imajo ključno vlogo v številnih bioloških procesih.
Uporaba glukozidov je zelo široka. V živilski in farmacevtski industriji se glukozidi uporabljajo zaradi svoje sposobnosti izboljšanja okusa in arome izdelkov, saj se med toplotno obdelavo razgradijo v sladkor in aromatične sestavine. V zdravstvenem sektorju se nato uporabljajo kot sestavina številnih zdravil. Prav tako so ključni za proizvodnjo nekaterih vrst biogoriv. Pomemben glukozid, znan kot amigdalin (ki ga najdemo v jedrih jabolk, marelic, breskev, češenj in številnih drugih sadežev), se preučuje zaradi možnih antikancerogenih učinkov. Poleg tega so različne vrste glukozidov tudi sestavina nekaterih vrst kapljic za oči, krem in drugih izdelkov za nego telesa. Brez glukozidov bi bili torej naši življenjski pogoji bistveno drugačni.