Glutamin
Druga imena: L-glutamin, (2S)-2,5-diamino-5-oksopentanojska kislina, (2S)-2-amino-4-karbamoilbutanojska kislina
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Glutamin, znan tudi kot L-glutamin, (2S)-2,5-diamino-5-oksopentanojska kislina ali (2S)-2-amino-4-karbamoilbutanojska kislina, je ena najpomembnejših aminokislin v človeškem telesu. Ima številne funkcije, med drugim podpira imunski sistem in prebavo, prispeva k regeneraciji mišic in pospešuje celjenje ran. Poleg tega lahko glutamin pomaga izboljšati telesno zmogljivost in spodbuja zdravo rast mišic.
Zaradi številnih koristi se glutamin uporablja v številnih izdelkih. Med drugim se pogosto uporablja kot del športnih prehranskih dopolnil, ki podpirajo delo mišic in okrevanje telesa po telesnih naporih. Uporablja se tudi v nekaterih izdelkih zdrave prehrane za pomoč pri prebavi in podporo imunskemu sistemu. Glutamin lahko najdemo tudi v nekaterih zdravilih, kjer se uporablja za zdravljenje nekaterih zdravstvenih težav, povezanih z jetri, črevesjem ali imunskim sistemom. Skratka, glutamin je vsestranska in pomembna sestavina, ki se uporablja v najrazličnejših izdelkih.