Granatno jabolko (Punica granatum)
Druga imena: Granatno jabolko, granatno jabolko, granatno jabolko
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Granatno jabolko, znano tudi kot granatno jabolko, granatno jabolko ali granatno jabolko, je drevo ali grm iz rodu Punica in družine Lythraceae. Je rastlina, ki izvira iz območja med Iranom in severno Indijo, zdaj pa se goji v številnih zmernih in subtropskih regijah po vsem svetu. Granatno jabolko je priljubljeno zlasti po svojih plodovih, ki so znani po edinstvenih zdravilnih lastnostih in odličnem okusu.
Granatno jabolko se uporablja v številnih izdelkih, ne le v gastronomiji, temveč tudi v kozmetični in farmacevtski industriji. V kuhinji se uporabljajo za pripravo sokov, marmelad, vinaigretov, omak, likerjev in vin. Tukaj je preprost recept za osvežilno pijačo: zmešajte sok granatnega jabolka z mineralno vodo in dodajte stisnjeno limono. Olje iz granatnega jabolka, ki ga dobimo s stiskanjem semen, se uporablja v kozmetiki. To olje je zelo cenjeno zaradi svojih regenerativnih in pomlajevalnih učinkov na kožo. V farmacevtski industriji se granatno jabolko uporablja predvsem zaradi visoke vsebnosti antioksidantov in vitamina C. Obstajajo tudi zdravila, ki vsebujejo izvleček granatnega jabolka in se uporabljajo za zdravljenje driske, vnetja ustne votline in drugih zdravstvenih težav. Zato je granatno jabolko resnično eden od resničnih zakladov narave.