Grenka kumara (Momordica charantia)
Druga imena: momordika, grenka buča, grenka buča, ku-gua, karela, grenka melona, grenko jabolko, grenka buča
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Grenka kumara, znana tudi kot momordica, grenka buča, grenka buča, ku-gua, karela, grenka melona ali grenko jabolko, velja za eno najpomembnejših vrst sadja in zelenjave v tradicionalni kitajski in indijski medicini. Ta rastlina izvira iz tropskih in subtropskih območij Azije, Afrike in Južne Amerike. Zanjo sta značilna svetlo zelen videz in izrazito grenak okus, ki pa je zelo cenjen. Njena glavna prednost je širok spekter zdravilnih lastnosti. Momordica ima na primer antidiabetične učinke in pomaga zniževati raven sladkorja v krvi.
Grenka kumara se uporablja v številnih živilskih izdelkih. Priljubljena je v kuhinjah po vsem svetu in je ena od glavnih sestavin številnih eksotičnih jedi. Sveži plodovi momordike se uporabljajo kot zelenjava pri pripravi različnih jedi, na primer v obliki polnjenih bučk, v solatah ali kot sestavina juh. Poleg tega se grenka kumara uporablja za pripravo različnih marmelad, sokov, čajev in celo vina. Momordica je tudi posušena in se lahko uporablja kot začimba. Poleg tega se grenka kumara uporablja tudi v medicinski in farmacevtski industriji, kjer iz nje pripravljajo različne pripravke ali prehranska dopolnila za zdravljenje sladkorne bolezni, bolezni jeter, astme ali za pomoč pri hujšanju.