Gumi gellan
Druga imena: Gumi iz gellana, gumi iz gellana, E418
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Gellanov gumi, znan tudi kot gellanov gumi, gellanov gumi ali E418, je snov, ki se uporablja kot stabilizator, zgoščevalec ali emulgator v živilski industriji. Izvira iz bakterije Sphingomonas elodea, za katero so odkrili, da proizvaja to snov v sladki vodi. Struktura Gellanov gumi je polisaharid, sestavljen iz sladkorjev glukoze, ramnoze in glukuronske kisline. Njegova uporaba je ugodna za proizvajalce živil, saj je ta snov stabilna v širokem območju pH in prenese visoke temperature.
Gellanov gumi, znan tudi kot E418, je mogoče najti v številnih živilskih izdelkih. Med njimi so jogurt, smetana, sladoled, sir, pijače, sladice, omake, juhe, marmelade, žele bonboni in mlečni izdelki. Veliko vlogo ima tudi pri brezglutenski prehrani, saj se dodaja živilom brez glutena, da se ustvari ustrezna konsistenca. Poleg tega sta Svetovna zdravstvena organizacija in Evropska unija to snov odobrili kot varen aditiv za živila. Njegovo uživanje zato velja za varno. Včasih se uporablja tudi v farmacevtski industriji - na primer za izdelavo kapsul ali kot sestavina nekaterih kozmetičnih izdelkov.