Hibiscus sabdariffa (Hibiscus sabdariffa)
Druga imena: Ibisek
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Hibiscus sabdariffa je listopadno zelišče iz družine slezov. Rastlina izvira iz tropske zahodne Afrike, vendar raste na tropskih območjih po vsem svetu. Na Češkem se večinoma goji kot okrasna rastlina, v zadnjih letih pa se uporablja tudi v kuhinji in pri proizvodnji pijač. Kot pove že ime, je sudanski hibiskus doma v Sudanu, vendar ga danes najdemo skoraj povsod po svetu. Sudanski hibiskus je še posebej priljubljen zaradi širokega spektra uporabe in zdravilnih lastnosti.
Uporaba sudanskega hibiskusa je resnično široka. To je rastlina, ki je še posebej priljubljena v kulinariki in pri izdelavi pijač. Sadeži hibiskusa se obirajo ročno, posušijo in nadalje predelajo. Najbolj priljubljen je kot sestavina čajnih mešanic, kjer daje pijači značilen kiselkast okus in rubinasto rdečo barvo. Ta pijača ni priljubljena le zaradi okusnega okusa, temveč tudi zaradi svojih zdravilnih lastnosti. Čaj iz hibiskusa namreč pozitivno vpliva na presnovo, pomaga zniževati raven holesterola v krvi, izboljšuje prebavo in ima diuretične lastnosti. Iz posušenega sadeža izdelujejo tudi hibiskusov med, ki se uporablja kot naravno sladilo. Uporablja se tudi v številnih živilskih izdelkih, na primer v marmeladah, slaščicah ali kot barvilo in kislo sredstvo pri peki. Poleg čajev se hibiskus uporablja tudi za izdelavo sadnih sokov in sirupov. Posušene cvetove in plodove uporabljajo tudi v naravni kozmetiki, zlasti zaradi njihovih zdravilnih učinkov na kožo.