Hmelj (Humulus lupulus)
Druga imena: Hmelj (Humulus lupulus), storžki 160 mg
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Hmelj, latinsko Humulus lupulus, je znan ne le v pivovarstvu, temveč tudi v medicini. Na prvi pogled je rastlina, ki se zaradi svojih učinkov ali zdravilnih lastnosti uporablja v številnih izdelkih. Toda ne glede na to, ali gre za pivovarstvo ali medicino, osnova so storžki, natančneje 160 mg, ki vsebujejo dragocene snovi.
Pivo - to dejstvo pozna vsakdo, ki je kdaj pil pivo. Hmelj je ena od glavnih sestavin piva in je odgovoren za njegov grenak okus. Hmelj se uporablja tudi v zeliščarstvu, kjer iz njega pripravljajo različne tinkture, čaje in praške. Ti se nato uporabljajo predvsem zaradi svojih pomirjevalnih učinkov, tj. kot naravno zdravilo proti tesnobi in nespečnosti. Hmelj se uporablja tudi v kozmetični industriji, kjer je vključen v številne izdelke za nego kože in las, saj je znan po protivnetnih in antibakterijskih lastnostih. Glavna aktivna sestavina, pridobljena iz hmelja, je humulon. Ta ima v telesu močan antioksidativni učinek.
Če povzamemo, je hmelj, natančneje 160 mg storžki, naravno bogastvo, ki se uporablja v različnih industrijah. Ne glede na to, ali iščemo okus in aromo v pivu, umiritev in sprostitev v medicini ali zdravje in lepoto v kozmetiki, se lahko vedno zanesemo na to zelišče. Brez hmelja bi bil naš svet veliko revnejši, tako z vidika okusa kot zdravilnih učinkov.