Indijski mango (Magnifera indica)
Druga imena: Mango
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Indijski mango, znan tudi kot mango (Magnifera indica), je zimzeleno tropsko in subtropsko drevo, ki izvira iz Južne Azije. To drevo je znano po sladkih in sočnih sadežih, ki so priljubljeni po vsem svetu. Mango zraste do višine 35-40 metrov, njegov koreninski sistem pa lahko doseže globino do 6 metrov. Njegov sadež je velika jagoda s trdim, olesenelim semenom v sredini, ki lahko tehta do 2 kilograma. Barva plodov je od zelene do rumene in rdeče, odvisno od zrelosti in sorte.
Plodovi indijskega mangovca se uporabljajo v številnih izdelkih. Najpogosteje se uživajo sveži, njihovo sladko in dišeče meso pa je osnova številnih sladic in pijač. Mango se pogosto tudi suši in uporablja kot zdrav prigrizek ali predelan v sok, marmelado, marinade in omake. V kulinariki se mango uporablja tudi v nezrelem stanju, saj ima meso precej kiselkast okus in je primerno za pikantne jedi. Takšna jed je na primer tajska solata iz nezrelega manga. Uporablja se tudi za izdelavo alkoholnih pijač, kot sta vino in liker. Lubje drevesa in liste uporabljajo v tradicionalni medicini za zdravljenje različnih kožnih bolezni in žvečenje za čiščenje zob.