indijski tamarind (Tamarindus indica)
Druga imena: Tamarisk, kisli datumi, indijski datumi, amlaka
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Indijski tamarind, znan tudi kot tamarisk, kisli datelj, indijski datelj ali amlaka, je drevo s simetrično krošnjo, ki izvira iz tropske Afrike. Vendar pa to rastlino najdemo tudi v Aziji, zlasti v Indiji, kjer se pogosto uporablja. Od tod izvira tudi njeno drugo ime - indijska datljeva palma. Indijski tamarind je pomemben predvsem zaradi svojih plodov, za katere je značilno, da vsebujejo veliko zdravju koristnih snovi in imajo značilen kiselkast okus, ki ga dopolnjuje pridih sladkosti.
Plodovi indijskega tamarinda se uporabljajo za pripravo številnih izdelkov. Eden najbolj znanih je tradicionalna indijska omaka tamarind chutney, ki se uporablja za aromatiziranje različnih vrst hrane. Plodovi tamarinda se uporabljajo tudi za pripravo pijač, marmelad, sladkarij in marinad. V Indiji je tamarind priljubljen kot sestavina karijev in drugih pikantnih jedi. V mehiški kuhinji se uporablja za pripravo tradicionalne pijače agua de tamarindo. Poleg gastronomije se indijski tamarind uporablja tudi v medicini, kjer je še posebej koristen zaradi svojih razstrupljevalnih učinkov in sposobnosti pospeševanja prebave. Indijski tamarind je torej resnično vsestranska rastlina, ki se uporablja na številnih področjih človekovega življenja.