Inulin
Druga imena: Inulin
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Inulin je naravni ogljikov hidrat, ki je razširjen v rastlinah, zlasti v koreninah in gomoljih. Je tako imenovana prebiotična sestavina, ki je naše telo ne prebavi, vendar zagotavlja prehrano in podporo črevesni mikroflori. Ta naravna snov je še posebej pomembna zaradi svojih koristi za zdravje - uravnava raven sladkorja v krvi, podpira presnovo, povečuje absorpcijo mineralov in pomaga ohranjati zdrav prebavni sistem.
Inulin se večinoma uporablja v živilski industriji kot zdravo sladilo ali alternativa maščobam, na primer v sladoledu, pecivu, čokoladi ali jogurtu. Uporablja se tudi za proizvodnjo dietnih živil in živil za diabetike, saj ni prebavljiv in prehaja skozi prebavni trakt, ne da bi se absorbiral. Inulin je tudi sestavni del številnih prehranskih dopolnil, zlasti tistih, ki podpirajo zdravje črevesja in imunskega sistema. Njegovo drugo uporabo najdemo tudi v farmacevtski industriji, kjer se uporablja kot nosilec zdravilnih snovi.