Invertaza
Druga imena: Invertaza, beta-fruktofuranozidaza
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Invertaza (tudi invertaza) katalizira hidrolizo saharoze (običajnega sladkorja) v fruktozo in glukozo. Najdemo jo v številnih organizmih, vključno z rastlinami, živalmi in preprostimi organizmi, kot so bakterije in kvasovke. Široka razširjenost tega encima je povezana z dejstvom, da je njegov substrat, saharoza, pogost sladkor v naravi. Invertaza je pomembna pri proizvodnji živilskih izdelkov, kjer se uporablja za proizvodnjo invertnega sladkorja.
Invertni slad, ki je produkt pretvorbe saharoze z invertazo, se uporablja za izdelavo čokolade, likerjev in nekaterih pekovskih izdelkov. Invertaza je nepogrešljiva tudi pri pridelavi medu, kjer čebele s tem encimom pretvorijo nektar v med. Poleg živilske industrije se invertaza uporablja tudi v biotehnologiji, zlasti pri proizvodnji bioetanola, kjer lahko razmerje med fruktozo in glukozo pri razgradnji sladkorjev vpliva na končno učinkovitost proizvodnje etanola.