Izoflavoni soje
Druga imena: sojini izoflavoni
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Sojini izoflavoni, znani tudi kot sojini izoflavoni, so dragoceni antioksidanti, ki jih najdemo predvsem v sojinih izdelkih. Spadajo v skupino fitoestrogenov, rastlinskih snovi, ki so strukturno podobne človeškim spolnim hormonom. Veliko se uporabljajo predvsem na področju prehranskih dopolnil in medicine, vendar ne zaostajajo niti v živilski in kozmetični industriji.
V živilski industriji se sojini izoflavoni uporabljajo za obogatitev različnih vrst izdelkov, zlasti mlečnih alternativ, kot so sojino mleko, skuta, jogurt in sladoled. Poleg tega jih najdemo tudi v sojinih izdelkih, kot so tofu, tempeh, juha miso in edamame. Ti izoflavoni živilom ne dajejo le posebnega okusa in hranilne vrednosti, temveč delujejo tudi preventivno proti številnim boleznim. V kozmetiki se sojini izoflavoni uporabljajo zaradi antioksidativnih in protivnetnih učinkov. Uporabljajo se lahko na primer v kremah, serumih, maskah ali šamponih za spodbujanje regeneracije kože in las. V farmacevtski industriji in industriji prehranskih dopolnil se uporabljajo zlasti zaradi pozitivnega vpliva na zdravje žensk v menopavzi, kjer lahko ublažijo nekatere neželene simptome, kot so vročinski valovi ali nespečnost.