Jablana (Pyrus malus)
Druga imena: Jabolko, Malus Pumila
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Jablana (Pyrus malus), znana tudi kot jablana ali Malus Pumila, je zimzeleno drevo iz družine vrtnic. Razširjena je po vsem svetu, zlasti pa v zmernem in hladnem podnebju Evrope, Azije in Severne Amerike. Cenjena je ne le zaradi lepote svojega cvetenja, temveč zlasti zaradi plodov, ki jih rodi.
Jabolka, kot plodovi jablane, so splošno znana in priljubljena zaradi svoje sočnosti, osvežilnega okusa in koristi za zdravje. Bogata so z vitaminom C in vlakninami, vsebujejo pa tudi veliko antioksidantov. Jabolka se uporabljajo v številnih različnih izdelkih. Najpogosteje jih najdemo v živilski industriji - poleg široke uporabe v domačih receptih za pite, sladice in sokove se uporabljajo tudi za izdelavo industrijskih izdelkov, kot so marmelade, sokovi, jabolčnik, vino in želeji. Iz jabolk se izdeluje tudi jabolčni kis, ki je cenjen zaradi svojih zdravilnih lastnosti. V kozmetični industriji se jabolčni sok in jabolčni izvlečki uporabljajo v različnih losjonih, kremah ali maskah zaradi njihovega hranilnega in pomlajevalnega učinka. Jabolka se uporabljajo tudi kot vir pektina, ki se uporablja v živilski in farmacevtski industriji.