Jagoda (Fragaria)
Druga imena: Fragaria vesca, Fragaria ananassa, Fragaria viridis, Fragaria moschata, Fragaria chiloensis, jagoda
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Jagodovec je eden izmed najbolj priljubljenih sadnih grmov, ki se gojijo na vrtovih in v nasadih. Znanstveno se imenuje Fragaria, vendar se za različne vrste uporabljajo bolj specifična imena: Fragaria vesca se nanaša na divjo jagodo, Fragaria ananassa na sadno jagodo, Fragaria viridis na zeleno jagodo, Fragaria moschata na muškatno jagodo in Fragaria chiloensis na šipkovo jagodo. Med angleško govorečimi se najpogosteje uporablja ime Strawberry. Jagodovec je nizko rastoč grm, ki razvije ozke cvetove z dolgimi peclji, ki se ob oploditvi spremenijo v znane rdeče plodove, jagode.
Jagode, plodovi jagodovja, so iskane zaradi sladkega in svežega okusa ter značilne arome. Večinoma jih uživamo sveže, lahko pa jih uporabimo tudi za izdelavo različnih izdelkov. So osnova za džeme, marmelade, sokove, sirupe, likerje in vina. Zelo priljubljeni so tudi v pekarstvu in slaščičarstvu - v tortah, piškotih, piškotih, sladoledu ali kot preliv za vaflje. Poleg tega se jagode uporabljajo za izdelavo nekaterih kozmetičnih izdelkov, kot so kreme, maske, šamponi in geli za prhanje. Jagode so zaradi privlačnega videza in značilne barve zelo priljubljene tudi za okraševanje sladic in sladkih jedi. Poleg gastronomije se jagode pogosto uporabljajo tudi v medicini zaradi vitaminov in mineralov ter sposobnosti zniževanja ravni holesterola.