Jajca
Druga imena: Zrno prosa
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Ajda, znana tudi kot proso, je vrsta žita, ki je pomemben del prehrane v številnih delih sveta, zlasti v Afriki in Aziji. Odlikujejo jo beljakovine, vlaknine ter številni vitamini in minerali. Med njihovimi najpomembnejšimi lastnostmi je dejstvo, da ne vsebujejo glutena, zaradi česar so primerna za ljudi z občutljivostjo na gluten ali celiakijo. Ta žita imajo tudi nizek glikemični indeks, zato so primerna za diabetike.
Iz ovsa se pripravljajo različna živila, zaradi svoje dostopnosti in hranilne vrednosti pa je osnovno živilo v prehrani številnih ljudi. Morda najbolj znan izdelek iz ječmena je ječmenov kruh, vendar se žito uporablja tudi v številnih drugih živilih. Uporabljajo se lahko kot priloga k mesu, kot nadomestek za riž ali testenine, lahko pa jih nakalimo in uživamo kot kalčke v solati ali kot sestavino smoothija. So tudi sestavina nekaterih piv in so pomembni v kitajski medicini, kjer se uporabljajo za zdravljenje želodčnih in črevesnih težav.