Jajčevec (Solanum melongena)
Druga imena: Jajčevci
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Jajčevec, ki ga poznamo pod imenom jajčevec, je zelo priljubljena zelenjava po vsem svetu. Izvira iz Azije, kjer ga gojijo že več tisoč let. Za to čudovito rastlinsko vrsto so značilni temno vijoličasti plodovi, ki so lahko različnih oblik in velikosti, od majhnih okroglih do dolgih in valjastih. Jajčevci so odličen vir vlaknin, vitamina B1 in bakra. Je tudi dober vir mangana, vitamina B6, niacina, kalija, folne kisline in vitamina K.
Jajčevec se uporablja v številnih kuhinjah po vsem svetu. Lahko ga ocvremo, spečemo na žaru, pečemo, dušimo ali nadevamo z različnimi sestavinami in je pomemben del številnih tradicionalnih jedi. V Italiji je glavna sestavina moussaka in parmigiana di melanzane, v Franciji je glavna sestavina ratatouille, v Turčiji pa je glavna sestavina imam bayildi. Uporablja se lahko tudi v številnih orientalskih jedeh, vključno s tajskimi in indijskimi jedmi. Jajčevec se pogosto uporablja tudi kot osnova za pripravo vegetarijanskih burgerjev ali zrezkov. Poleg jedi se uporablja tudi za proizvodnjo nekaterih vrst omak in pijač, kot je tradicionalna gruzijska pijača borjomi.