janež (Pimpinella anisum)
Druga imena: z vonjem janeža
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Ajsovec, znan tudi kot janež, je zelišče iz družine mirovk. Ta rastlina je enoletna in zraste do enega metra visoko. Ima svetlo zelene liste in bele cvetove, iz katerih se razvijejo majhni, temno rjavi plodovi z značilnim vonjem. Rastlina janež ima običajno sladek okus, ki je zelo podoben okusu koromača, koriandra ali kumine. Ta janež izvira iz vzhodnega Sredozemlja in jugozahodne Azije, zdaj pa ga gojijo po vsem svetu.
Janež se pogosto uporablja v živilski industriji, kjer ga zaradi specifičnega janeževega okusa dodajajo predvsem pecivu in slaščicam. Poleg tega se posušeni janež uporablja kot začimba v številnih kulturah, na primer pri pripravi curryja ali v različnih likerjih, kot sta znani grški ouzo ali francoski pastis. Iz njegovih semen se pripravlja tudi zdravilni čaj, ki blagodejno vpliva na prebavne motnje in težave z dihali. Še ena možnost uporabe janeža je v parfumeriji, kjer je cenjen zaradi svojega eksotičnega in svežega vonja. Janež se zaradi svojih osvežilnih in antibakterijskih lastnosti lahko pojavlja tudi v nekaterih zobnih pastah.