Japonski sardoni (Engraulis japonicus)
Druga imena: Japonski sardoni, japonski sardoni, Katakuchi-iwashi
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Japonski sardel (Engraulis japonicus) je majhna vrsta pelagične ribe iz družine Engraulididae, bolj znane kot sardele. V angleščini jo lahko najdemo pod imenom Japanese anchovy. V svoji domovini, na Japonskem, je znana kot Katakuchi-iwashi. Ta vrsta je razširjena v Tihem oceanu, zlasti na območju okoli Japonske, Koreje in Kitajske, kjer je pomemben del ribiške industrije.
Japonski sardel je odličen vir beljakovin in se zaradi visoke hranilne vrednosti uporablja v številnih izdelkih. Pogosto jo uživamo surovo, pečeno na žaru ali ocvrto, uporablja pa se tudi za pripravo ribje juhe daši, ki je eden ključnih elementov japonske kuhinje. Ribo najdemo tudi v pomembnem japonskem izdelku tsukudani, ki je majhna riba, kuhana v sojini omaki in rahlo sladkana. Japonska sardela je tudi ključna sestavina korejske fermentirane jedi myeolchijeot, ki je podobna ribji pasti. Poleg tega se uporablja tudi za izdelavo ribjega olja in ribje moke, ki sta posebej cenjena v živilski in živinorejski industriji. Vendar se japonski sardoni zaradi svojega pomena za ribiško industrijo soočajo tudi s težavami zaradi prekomernega ribolova, ki lahko ogrozi njihovo populacijo.